Zandwegen Route

De Stichting Achterhoek weer Mooi (StAM) heeft voor u een unieke zandwegen route uitgezet, welke u vanaf de rand van Zelhem voert naar het buitengebied. Onderweg reist u terug in de tijd naar de vijftiger jaren van de vorige eeuw en ziet u sporen uit het verleden. U kunt lezen over en kijken naar foto’s van bewoners en voormalige bewoners en beleeft hoe het hier was net voor, gedurende en na de tweede wereldoorlog.

Deze verhalen zijn opgetekend door de Werkgroep Oral History en streekidentiteit van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en zijn door vrijwilligers van StAM bewerkt voor de wandelroute. Beleef dit unieke gebied in een stevige maar mooie wandelroute van circa twee uur, vol met mooie natuur en cultuur.


Wat is Oral History?
Oral history is een methode die via persoonlijke interviews ervaringen en levenswijzen in vroeger tijden probeert vast te leggen en te behouden voor toekomstige generaties. Het is de geschreven vorm van het ‘overleveren’ van verhalen. Oral history betekent letterlijk mondelinge geschiedenis. Via oral history proberen we het leven in en met het landschap vast te leggen. Dit ter inspiratie voor het gebruik van het landschap in deze tijd.

Het project leven op het platteland
In 2013 hebben streekbewoners van de buurtschappen Heidenhoek, Wassinkbrink en Winkelshoek bij elkaar oral history interviews afgenomen om zo de geschiedenis van het leven op het platteland vast te leggen in de periode 1940 – 1960. Negen vrijwilligers uit de Gelderse werkgroep Oral History van Stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben hen bijgestaan. De verhalen gaan over de maalderij van Boeijink, het leven voor de trekkers, waarom je brooddeeg rond de oven moest smeren en hoe je een kalf op een fiets vervoert.

De Zandwegen route
De zandwegenroute Heidenhoek voert de wandelaar vanaf de rand van Zelhem naar het buitengebied. De route loopt grotendeels over lange zandwegen, welke uniek zijn voor dit gebied. De totale route is circa negen kilometer lang, maar routeverkorting onderweg is mogelijk. Onderweg komt u circa 500 meter geasfalteerde weg tegen en een klinkerweg, maar de rest is allemaal zandwegen. Onderweg reist u terug in de tijd naar de vijftiger jaren van de vorige eeuw en ziet sporen uit het verleden. U kunt lezen over en kijken naar foto’s van bewoners en voormalige bewoners en beleeft u weer hoe het hier was net voor, gedurende en na de tweede wereldoorlog.

Ontstaan van de Heidenhoek
Het Buurtschap Heidenhoek is ontstaan temidden van een aantal boeren rondom de Heidenhoek. Deze boerderijen zijn er nu nog. Op oude kaarten staan ze aan gegeven als Tikking, Lebbink, Tenck, Garvelink, Jolink, Wissink, Wolschot, de Loma en Bruggink. In de jaren twintig van de vorige eeuw maalde een windmolen het koren; later ontwikkelde Boeijink zich tot een verwerkend bedrijf voor veevoer. Het Buurtschap Heidenhoek herbergt het ouderwetse kleinschalige landschap van kleine boeren, doorkruisd met zandwegen. Deze zandwegen hebben bonte bermen en er zijn kleine bosjes, poelen, de waterloop Heidenhoekse Vloed en een voormalig zondagsschooltje te zien. U ervaart de vergankelijkheid van de lokale nijverheid.

Essenlandschap en haar fauna
Tijdens uw wandeling ziet U regelmatig het „enk landschap”, ook wel „essen” genoemd, waar U ook duidelijk verschillende hoogtes in het landschap zult ontdekken. Een kleine es wordt ook wel een kamp genoemd.  Daarnaast kunt u genieten van de typische planten- en diersoorten van dit kleinschalige cultuurlandschap. Ree, patrijs, steenuil, boomvalk, boomkikker, zandblauwtje, grasklokje, vlasleeuwenbekje, struikheide, boerenwormkruid, bosanemoon, wilde kamperfoelie of koekoeksbloem; u vindt ze in hun eigen jaargetijde. Bij de poelen langs de Heidenhoekse Vloed groeit de vogelmelk en zonnedauw, een vleesetende plant. Ga mee en ontdek dit prachtige cultuurhistorische gebied en beleef de mensen zoals ze hier al weer enige tijd geleden leefden en werkten.

U kunt de folder downloaden door op de bijlage te klikken. Ook kunt u de folders bestellen bij het secretariaat van StAM.